Ingela Gardner-Sundström

Jag heter Ingela Gardner Sundström och är ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation. På denna blogg skriver jag om avtalsrelaterade frågor och kommenterar den allmänna debatten.

Jag har varit aktiv kommunpolitiker i 32 år och är för närvarande ordförande för kommunfullmäktige i Österåker. Tidigare har jag varit kommunalråd, riksdagsledamot, arbetat på Utbildningsdepartementet och ett av mina första jobb var som ombudsman på TCO.

StartÄmnenAvtalsbloggen

Debatt pågår, bra om den är korrekt

Jag ville passa på att tipsa om två artiklar att läsa.

Dels denna som SKL:s vd Håkan Sörman skrev ihop med Arbetsgivarverket om sifferlösa avtal. Den har fått en replik från IF Metall som ni snart får se en motreplik på.

Sen ville jag passa på att lyfta upp den replik om karriärtjänster som jag skrev och som publicerades via DN:s webb igår eftermiddag.

Det är olyckligt att LR försöker beskriva kommunernas gensvar på karriärtjänstreformen på ett så felaktigt sätt som de gör. Grundläggande för all debatt borde vara en korrekt bild. Och faktum är att 270 av 290 kommuner redan i våras sökte pengar för att delta i reformen, och övriga kommuner vill. Att då LR påstår att en tredjedel inte vill delta är olyckligt.

(0)
Publicerat kl 16:00
Arbetsgivarverket | Debatt | Lärare | Lärarnas riksförbund | Personal och kompetensförsörjning | Sifferlöst

Sifferlösa avtal

Debatten om sifferlösa avtal, eller mer korrekt, avtal utan en centralt fastställd löneökningsnivå, och dess påverkan på framtida avtalsrörelser fortsätter. Häromdagen gav jag en intervju till Arbetet om det. Vill ni läsa hittar ni artikeln här. Huvudsaken med de sifferlösa avtalen är att se till att det är den enskilde medarbetaren och dennes prestation som bedöms.

Passar på att lyfta ett citat från intervjun:

På en direkt fråga svarar hon att hon är för jämställda löner:

– Är det någon som är emot jämställda löner?! Och det betyder samma lön för samma typ av arbete, men det betyder också att lönen kan vara olika om kompetensen och skickligheten är olika, säger hon.

 

(0)
Publicerat kl 08:51
Debatt | Jämställdhet | Löner | Medlingsinstitutet | Sifferlöst

Tidig morgon om lärare

Jag har just kommit hem från TV4, var uppe i gryningen för att debattera med LR:s nye ordförande Bo Jansson om lärares arbetsmiljö med anledning av en rapport LR släpper idag. LR kommer publicera den på sin webb senare om ni vill läsa och debatten ligger säkert inte ute ännu men ni borde kunna kolla den senare via tv4.se.

Både jag och Bo tyckte att debatten kändes väl kort, och faktum är att den snarare blev fem minuter istället för de utlovade sju. Det kan låta lite, två minuter hit och dit, men i TV termer är det rätt mycket. Man hinner säga en hel del. Och det var lite jag hade hoppats kunna ta upp. Mest ville jag ställa frågan varför debatten var upplagd som den var:  

Ny rapport visar att lärarnas arbetsmiljö ger markant ökade antal fysiska skador, som leder till sjukskrivningar. Lärarnas riksförbund debatterar med Sveriges Kommuner och Landsting

För faktum är att när ni läser rapporten kommer ni se att innehållet i den är att sjukskrivningarna för lärarna går ner. Det är ju ett faktum värt att uppmärksamma som något positivt. Dessutom är det färre lärare som utsätts för våld och eller trakasserier, också det är positivt. Men tyvärr, fokus ligger som så ofta på de bitar i rapporten som är negativa.

Och missförstå mig inte, frågor om hot och arbetsmiljö är viktiga frågor och ska tas på fullaste allvar. Alla utmaningar i skolan vare sig det gäller detta eller resultaten ska vi arbeta med, och det gör vi bland annat från SKL på flera vis. Men varför går det inte att berätta detta baserat på det faktum att det faktiskt blir bättre istället för att spä på den många gånger allt för negativa bild som finns i samhället att det mesta i skolan inte fungerar.

Vem vinner egentligen på detta? Elever, föräldrar eller lärarna vars yrke bara beskrivs i negativa termer. Jag tror inte att någon av dessa grupper gynnas, eller någon annan heller.

Istället kunde vi fokuserat på just det faktum att LR:s undersökning visar förbättringar. Vi kunde talat om det positiva i att lärarna har lägre sjukskrivningssiffror än andra yrken i samhället eller talat om att vi nu ser att ansökningarna till lärarutbildningarna ökar. Det är bra, vi vill att fler ska bli lärare. Och ju mer vi jobbar tillsammans, från arbetsgivare, fack och andra intresserade ju bättre borde vi bli på att ta vara på det som vår ungdomsrapport visade förra året. Nämligen att ungefär 50 procent av unga mellan 15-24 kan tänka sig att bli lärare. (läs rapporten här)

Det hade varit en riktigt bra start på dagen. Nu var den rätt bra ändå. Visserligen tycker jag att det kan vara lite jobbigt att gå upp tidigt på morgonen men jag fick både en bra pratstund med Bo Jansson efter debatten och uppleva en härligt solig höstmorgon utanför bilfönstret på väg hem.

(0)
Publicerat kl 09:00
Arbetsmiljö | Debatt | Lärare | Lärarnas riksförbund | Media | Personal och kompetensförsörjning | Sveriges Viktigaste Jobb | Välfärdsyrken

Vårdlöner och Lantzkampen fredag

Så var hösten igång igen. Jag har så smått kommit igång med det SKL relaterade igen. Bland annat har jag hunnit med en radiodebatt om löner i landstingen.

Många vill att jag ska kommentera det så kallade Sjuksköterskeuppropets krav om ingångslön som nu även Vårdförbundets centrala företrädare tar upp – denna gång vice ordförande Pia Andorff. Men just nivån på ingångslöner kommenterade jag inte utan fokuserade på det vi tycker är viktigast, behovet av att skapa en god löneutveckling.

Jag kommer inte heller i framtiden att recensera de löner som olika verksamheter inom landstingen kommer överens om med nyutexaminerade sjuksköterskor. Det tål att sägas igen. Det avtal som SKL har med Vårdförbundet och LSR har inga ingångslöner och därför bestämmer landstingen själva vad de kan betala för att anställa personal. I enlighet med vårt avtal ska denna lönesättning precis som lönesättning till andra grupper vara individuell och det tycker jag också den ska vara.

Jag har inte heller möjlighet att kommentera enskilda fall men tycker ändå att det är rätt väntat att det inte är så stora skillnader i lönerna för unga och nyutexaminerade sjuksköterskor. Detta då personerna i de flesta fall, har både väldigt likartad erfarenhet och utbildning.

Här kan ni lyssna på hela debatten från Studio Ett.

Under debatten diskuterades också hur sommaren hade varit inom vården och där finns det förstås platser i landet där trycket varit stort. Men inte heller där är bilden entydig. Detta kommenterade Agneta Jöhnk via skl.se igår med anledning av SvT:s inslag om övertid i storstadsregionerna. Det är värt att hålla i åtanke. Läs hela Agnetas kommentar här

Även Hanne Kjöller på DN:s ledarsida har kommenterat SvT:s inslag i två ledarstick. Hennes inlägg är läsvärda och finns inklistrade längst ned eftersom de inte finns någon länk på DN:s webb.

Lantzkampen

Ikväll är det dock dags för ett annat, något udda, radioframträdande och det är inte utan att man blir lite nervös. Jag ska nämligen ihop med Dag Klackenberg på Svensk handel ta mig an Karl-Petter Thorwaldsson från LO och Annelie Nordström från Kommunal i en frågesport. Det är verkligen inte varje dag man är med i en lite rolig samhällsfrågesport, jag är ju snarare van med lite tuffare debatter.

Men med det sagt, hoppas jag ni lyssnar – här hittar ni deras hemsida där det finns mer information – men 18.15 drar det igång.

Slutligen noterar jag också att Stockholm stad kommit överens med lärarfacken om lönerna för två år framåt. Det är glada miner från båda parter. Läs mer om det här i Lag & Avtal.

 

Hanne Kjöllers två ledarstick från Dagens Nyheter

21 augusti

Kris i bemanningsfrågan

Ibland låter det värre än det är. som när Rapport i måndags i allvarlig ton rapporterade att övertidsarbetet inom storstadslandstingen ökat med 47 procent sedan 2009. ingenstans i det långa inslaget får vi veta vilken nivåökningen skett ifrån. Perspektivet är i stället att patientsäkerheten är hotad.

Hos stockholms läns landsting får jag de siffror Rapport snuvar mig på. 2009 uppgick det genomsnittliga antalet övertidstimmar för sjuksköterskor, undersköterskor, skötare och sjukvårdsbiträden till 17,7 per anställd och år. 2012 hade den siffran stigit till 26 timmar.

det blir en slutsumma på i snitt en timme övertid varannan vecka inom en verksamhet där många arbetar deltid. Ett symtom på svårigheten att rekrytera – absolut. Men ett symtom på att vården bemannas av hålögda sömngångare – knappast.

Under mina år inom vården var det huggsexa om övertidstimmarna. Lönen vid det som kallades kvalificerad övertid var dubbelt så hög och extrapass gav ett välbehövligt klirr i det annars tämligen tunna lönekuvertet. Eller två lediga dagar, om man föredrog det.

Kanske är det annorlunda nu och kanske är vissa verksamheter mer utsatta än andra. Men bilden av en generell kris utifrån dessa fjuttimmar är att dra väl alarmistiska växlar på ett måttligt problem.

Hanne Kjöller


22 augusti

Kris i bemanningsfrågan, del II

Rapport fortsatte på tisdagen att dra stora växlar på sin siffersvaga redovisning av övertiden inom vården. dels hävdades att en hjärtsjuk man i behov av en ”livsnödvändig operation” fick välja mellan att opereras av ett trött team och att få en ny tid för ingreppet. dels hävdades att den enorma övertiden (en halvtimme i veckan – se gårdagens notis) leder till fler misstag och därmed fler lex Maria-anmälningar.

Johan Bratt, chefsläkare vid Karolinska, tycker att det låter otroligt att valet att opereras efter kontorstid eller en ny dag verkligen skulle presenteras på det viset. Vidare konstaterar han att detta med att flytta planerade operationer för att något akut kommer emellan sannerligen inte är något nytt. snarare har man blivit bättre på att få ihop akuta och planerade flöden. Beklagligt för den som fortfarande ändå drabbas. Men mer en konsekvens av organisation än övertidsuttag.

Rapport missar också att det mellan de två jämförelsetalen på lex Maria-anmmälningar ligger en lagändring. För att öka anmälningsfrekvensen, vilket alltså är ett mål, skrevs lagen om. Från att ha varit fokuserad på individer som gör fel riktar man sig nu mot system och patientsäkerhet generellt. Enskilda yrkesutövare kan inte som tidigare ”dömas”.

det är sannolikt en troligare förklaring till den goda nyheten om att anmälningarna ökar.

Hanne Kjöller                          

(0)
Publicerat kl 09:00
Debatt | Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, LSR | Lärare | Löner | Media | Vardforbundet

Till hösten blir det bättre

Det slog mig på väg tillbaka från Almedalen att jag inte bloggat på ett tag, faktiskt rätt länge.

Detta beror förstås på att jag i huvudsak bloggar under avtalsrörelserna och för tillfället pågår ingen avtalsförhandling, men allt jämt fortsatta förhandlingar om ett nytt pensionsavtal. Vi har redan skrivit under med Kommunal, läs mer om det här.

Men i höst så tänker jag återkomma med viss regelbundenhet även om vi inte förhandlar i klassik mening då heller. För nu har vi några år på oss att arbeta med våra avtal mer långsiktigt, precis som vi vill. Våra decentraliserade avtal kräver mycket jobb. I en debattartikel utvecklade jag nyligen detta ihop med Lasse Dahlberg och Hans Hedlund.

Här kan ni läsa hela den artikeln.

Vi vill mycket med dessa avtal och delar inte den oro som vissa ger uttryck för att vi tar stora steg mot decentraliserad löner. Vi tycker det är helt rätt, ju mer makt över lönen som ligger på arbetsplatsen ju bättre.

Jag hoppas kunna kommentera viktiga delar av det kommande arbetet med våra avtal och även ta chans att kommentera annat när andan faller på.

Och det gör den faktiskt just nu. Jag lämnade precis Visby efter ännu en rätt intensiv politikervecka. Jag hade flera bra diskussioner och deltog i flera bra seminarier.  Dock är jag förvånad över mitt eget partis beslut att inte inkludera SKL i två seminarier. Dels ett om hur vi kan locka unga till välfärdssektorn och dels det ekonomiska seminariet där vårt introduktionsavtal med Kommunal diskuterades. Kommunal deltog, synd att inte även vi kunde få göra det. Och när det gäller de unga så jobbar SKL hårt med detta inom ramen för satsningen Sveriges Viktigaste Jobb . Jag vet att vi kunnat komma med flera värdefulla inlägg, synd att vi inte fick möjlighet att göra det.

Sen tycker jag samtidigt att det är bra att regeringen nu går från ord till handling med det stöd för introduktionsavtalen som presenterades i Visby, vi har också stora förhoppningar på vårt avtal med Kommunal. Men vi vill inte stanna där utan gå vidare till fler grupper inom sektorn, det jobbet är kvar att göra.

Detta och annat återkommer vi till. Men tills dess, trevlig sommar till er alla.

(0)
Publicerat kl 10:10
Avtalsrörelsen | Bloggande | Debatt | Kommunal | Pensioner | Sveriges Viktigaste Jobb | Välfärdsyrken