Ingela Gardner-Sundström

Jag heter Ingela Gardner Sundström och är ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation. På denna blogg skriver jag om avtalsrelaterade frågor och kommenterar den allmänna debatten.

Jag har varit aktiv kommunpolitiker i 32 år och är för närvarande ordförande för kommunfullmäktige i Österåker. Tidigare har jag varit kommunalråd, riksdagsledamot, arbetat på Utbildningsdepartementet och ett av mina första jobb var som ombudsman på TCO.

StartÄmnenAvtalsbloggen

Debatt pågår, bra om den är korrekt

Jag ville passa på att tipsa om två artiklar att läsa.

Dels denna som SKL:s vd Håkan Sörman skrev ihop med Arbetsgivarverket om sifferlösa avtal. Den har fått en replik från IF Metall som ni snart får se en motreplik på.

Sen ville jag passa på att lyfta upp den replik om karriärtjänster som jag skrev och som publicerades via DN:s webb igår eftermiddag.

Det är olyckligt att LR försöker beskriva kommunernas gensvar på karriärtjänstreformen på ett så felaktigt sätt som de gör. Grundläggande för all debatt borde vara en korrekt bild. Och faktum är att 270 av 290 kommuner redan i våras sökte pengar för att delta i reformen, och övriga kommuner vill. Att då LR påstår att en tredjedel inte vill delta är olyckligt.

(0)
Publicerat kl 16:00
Arbetsgivarverket | Debatt | Lärare | Lärarnas riksförbund | Personal och kompetensförsörjning | Sifferlöst

Lärarna och karriärtjänster

En rubrik betyder så mycket, titta till exempel på Dagens Samhälles senaste artikel om karriärtjänsterna för lärare, ”De nya karriärtjänsterna för lärare blir tillfälliga”. Men när man läser artikeln (två nummer tillbaka) ser man att det inte riktigt är det som skrivs. Jag uttalar mig bland annat och det jag menar är att det är inte självklart i ett nytt system att allt fungerar perfekt från dag ett. Dessutom kan man inte med säkerhet påstå att alla karriärtjänster ska bli permanenta, det måste kommunerna ta ställning till.

Vi tycker att karriärtjänsterna är bra, och vi tycker att kommunerna varit väldigt bra på att ta del av de pengar som finns tillgängliga även om media och lärarfacken uttryckt kritik för att 20 kommuner, alltså färre än 7 procent, inte med kort varsel i höst sökte karriärpengarna. Lägg till detta att vi redan vet att även flera av dessa kommuner tänker söka nästa år. Både Håkan Sörman och Per-Arne Andersson bemöter denna något förvånande kritik väl i en VD krönika och ett blogginlägg.

Men att det tar tid för en ny anställningsform att sätta sig är inte något konstigt. Det finns flera aspekter som man måste se till när man i skolorna inrättar karriärtjänster. ”Är detta rätt typ av tjänst för oss”, ”har vi hittat rätt person för uppdraget”, ”bör uppdraget vara permanent eller tidsbegränsat” och ”vad är viktigast för att utveckla vår skola”. Att i det läget direkt inrätta fasta tjänster tror vi kan vara svårt och kanske även fel. Jag tycker därför inte alls att det är förvånande att det till dags datum inte blivit så stor andel fasta karriärtjänster (enligt Dagens Samhälle är det 7 procent). Jag skulle gissa att det kommer att öka men det måste kommunerna själva styra över. Varken jag eller till exempel skolminister Jan Björklund har insyn i varje skola eller kommuns verksamhet, men en sak kan jag säga med säkerhet, behoven kommer att se olika ut beroende på var du är.

En liknelse man kan göra är när en lärare går in som rektor och sedan slutar efter ett antal år, då får den personen ett lönetillägg under tiden och en tid därefter men inte resten av sin karriär. Så fungerar det inom andra områden på arbetsmarkanden också. I det kontextet är det svårt att se varför det inte skulle vara samma när det gäller just detta område. Det finns inte heller något beslut om att kommunerna kommer att få tillgång till karriärpengarna efter 2014. Visserligen har regeringen talat väl om detta men det är svårt att sätta in löften på banken och det är lika svårt att sätta löner med pengar som kanske inte finns.

Men vi hoppas att detta är en reform som kommer att vara långsiktig eller till och med obegränsad i tid. Det avtal vi skrev med lärarfacken 2012 var det första och största steget mot en uppvärdering av lärares löner som hittills gjorts. Karriärtjänsterna är en till del och viktigast av allt för att öka läraryrkets attraktivitet tror vi är att vi kraftsamlar om skolans utveckling, regering, arbetsgivare och fackförbund tillsammans. Då hoppas vi att vi fortsätter att se att antalet sökanden till lärarutbildningarna fortsätter att öka som de gjorde i år – med 27 procent. Riktigt kul tycker jag.

(0)
Publicerat kl 16:00
Lärare | Löner | Personal och kompetensförsörjning

Tidig morgon om lärare

Jag har just kommit hem från TV4, var uppe i gryningen för att debattera med LR:s nye ordförande Bo Jansson om lärares arbetsmiljö med anledning av en rapport LR släpper idag. LR kommer publicera den på sin webb senare om ni vill läsa och debatten ligger säkert inte ute ännu men ni borde kunna kolla den senare via tv4.se.

Både jag och Bo tyckte att debatten kändes väl kort, och faktum är att den snarare blev fem minuter istället för de utlovade sju. Det kan låta lite, två minuter hit och dit, men i TV termer är det rätt mycket. Man hinner säga en hel del. Och det var lite jag hade hoppats kunna ta upp. Mest ville jag ställa frågan varför debatten var upplagd som den var:  

Ny rapport visar att lärarnas arbetsmiljö ger markant ökade antal fysiska skador, som leder till sjukskrivningar. Lärarnas riksförbund debatterar med Sveriges Kommuner och Landsting

För faktum är att när ni läser rapporten kommer ni se att innehållet i den är att sjukskrivningarna för lärarna går ner. Det är ju ett faktum värt att uppmärksamma som något positivt. Dessutom är det färre lärare som utsätts för våld och eller trakasserier, också det är positivt. Men tyvärr, fokus ligger som så ofta på de bitar i rapporten som är negativa.

Och missförstå mig inte, frågor om hot och arbetsmiljö är viktiga frågor och ska tas på fullaste allvar. Alla utmaningar i skolan vare sig det gäller detta eller resultaten ska vi arbeta med, och det gör vi bland annat från SKL på flera vis. Men varför går det inte att berätta detta baserat på det faktum att det faktiskt blir bättre istället för att spä på den många gånger allt för negativa bild som finns i samhället att det mesta i skolan inte fungerar.

Vem vinner egentligen på detta? Elever, föräldrar eller lärarna vars yrke bara beskrivs i negativa termer. Jag tror inte att någon av dessa grupper gynnas, eller någon annan heller.

Istället kunde vi fokuserat på just det faktum att LR:s undersökning visar förbättringar. Vi kunde talat om det positiva i att lärarna har lägre sjukskrivningssiffror än andra yrken i samhället eller talat om att vi nu ser att ansökningarna till lärarutbildningarna ökar. Det är bra, vi vill att fler ska bli lärare. Och ju mer vi jobbar tillsammans, från arbetsgivare, fack och andra intresserade ju bättre borde vi bli på att ta vara på det som vår ungdomsrapport visade förra året. Nämligen att ungefär 50 procent av unga mellan 15-24 kan tänka sig att bli lärare. (läs rapporten här)

Det hade varit en riktigt bra start på dagen. Nu var den rätt bra ändå. Visserligen tycker jag att det kan vara lite jobbigt att gå upp tidigt på morgonen men jag fick både en bra pratstund med Bo Jansson efter debatten och uppleva en härligt solig höstmorgon utanför bilfönstret på väg hem.

(0)
Publicerat kl 09:00
Arbetsmiljö | Debatt | Lärare | Lärarnas riksförbund | Media | Personal och kompetensförsörjning | Sveriges Viktigaste Jobb | Välfärdsyrken

Vårdlöner och Lantzkampen fredag

Så var hösten igång igen. Jag har så smått kommit igång med det SKL relaterade igen. Bland annat har jag hunnit med en radiodebatt om löner i landstingen.

Många vill att jag ska kommentera det så kallade Sjuksköterskeuppropets krav om ingångslön som nu även Vårdförbundets centrala företrädare tar upp – denna gång vice ordförande Pia Andorff. Men just nivån på ingångslöner kommenterade jag inte utan fokuserade på det vi tycker är viktigast, behovet av att skapa en god löneutveckling.

Jag kommer inte heller i framtiden att recensera de löner som olika verksamheter inom landstingen kommer överens om med nyutexaminerade sjuksköterskor. Det tål att sägas igen. Det avtal som SKL har med Vårdförbundet och LSR har inga ingångslöner och därför bestämmer landstingen själva vad de kan betala för att anställa personal. I enlighet med vårt avtal ska denna lönesättning precis som lönesättning till andra grupper vara individuell och det tycker jag också den ska vara.

Jag har inte heller möjlighet att kommentera enskilda fall men tycker ändå att det är rätt väntat att det inte är så stora skillnader i lönerna för unga och nyutexaminerade sjuksköterskor. Detta då personerna i de flesta fall, har både väldigt likartad erfarenhet och utbildning.

Här kan ni lyssna på hela debatten från Studio Ett.

Under debatten diskuterades också hur sommaren hade varit inom vården och där finns det förstås platser i landet där trycket varit stort. Men inte heller där är bilden entydig. Detta kommenterade Agneta Jöhnk via skl.se igår med anledning av SvT:s inslag om övertid i storstadsregionerna. Det är värt att hålla i åtanke. Läs hela Agnetas kommentar här

Även Hanne Kjöller på DN:s ledarsida har kommenterat SvT:s inslag i två ledarstick. Hennes inlägg är läsvärda och finns inklistrade längst ned eftersom de inte finns någon länk på DN:s webb.

Lantzkampen

Ikväll är det dock dags för ett annat, något udda, radioframträdande och det är inte utan att man blir lite nervös. Jag ska nämligen ihop med Dag Klackenberg på Svensk handel ta mig an Karl-Petter Thorwaldsson från LO och Annelie Nordström från Kommunal i en frågesport. Det är verkligen inte varje dag man är med i en lite rolig samhällsfrågesport, jag är ju snarare van med lite tuffare debatter.

Men med det sagt, hoppas jag ni lyssnar – här hittar ni deras hemsida där det finns mer information – men 18.15 drar det igång.

Slutligen noterar jag också att Stockholm stad kommit överens med lärarfacken om lönerna för två år framåt. Det är glada miner från båda parter. Läs mer om det här i Lag & Avtal.

 

Hanne Kjöllers två ledarstick från Dagens Nyheter

21 augusti

Kris i bemanningsfrågan

Ibland låter det värre än det är. som när Rapport i måndags i allvarlig ton rapporterade att övertidsarbetet inom storstadslandstingen ökat med 47 procent sedan 2009. ingenstans i det långa inslaget får vi veta vilken nivåökningen skett ifrån. Perspektivet är i stället att patientsäkerheten är hotad.

Hos stockholms läns landsting får jag de siffror Rapport snuvar mig på. 2009 uppgick det genomsnittliga antalet övertidstimmar för sjuksköterskor, undersköterskor, skötare och sjukvårdsbiträden till 17,7 per anställd och år. 2012 hade den siffran stigit till 26 timmar.

det blir en slutsumma på i snitt en timme övertid varannan vecka inom en verksamhet där många arbetar deltid. Ett symtom på svårigheten att rekrytera – absolut. Men ett symtom på att vården bemannas av hålögda sömngångare – knappast.

Under mina år inom vården var det huggsexa om övertidstimmarna. Lönen vid det som kallades kvalificerad övertid var dubbelt så hög och extrapass gav ett välbehövligt klirr i det annars tämligen tunna lönekuvertet. Eller två lediga dagar, om man föredrog det.

Kanske är det annorlunda nu och kanske är vissa verksamheter mer utsatta än andra. Men bilden av en generell kris utifrån dessa fjuttimmar är att dra väl alarmistiska växlar på ett måttligt problem.

Hanne Kjöller


22 augusti

Kris i bemanningsfrågan, del II

Rapport fortsatte på tisdagen att dra stora växlar på sin siffersvaga redovisning av övertiden inom vården. dels hävdades att en hjärtsjuk man i behov av en ”livsnödvändig operation” fick välja mellan att opereras av ett trött team och att få en ny tid för ingreppet. dels hävdades att den enorma övertiden (en halvtimme i veckan – se gårdagens notis) leder till fler misstag och därmed fler lex Maria-anmälningar.

Johan Bratt, chefsläkare vid Karolinska, tycker att det låter otroligt att valet att opereras efter kontorstid eller en ny dag verkligen skulle presenteras på det viset. Vidare konstaterar han att detta med att flytta planerade operationer för att något akut kommer emellan sannerligen inte är något nytt. snarare har man blivit bättre på att få ihop akuta och planerade flöden. Beklagligt för den som fortfarande ändå drabbas. Men mer en konsekvens av organisation än övertidsuttag.

Rapport missar också att det mellan de två jämförelsetalen på lex Maria-anmmälningar ligger en lagändring. För att öka anmälningsfrekvensen, vilket alltså är ett mål, skrevs lagen om. Från att ha varit fokuserad på individer som gör fel riktar man sig nu mot system och patientsäkerhet generellt. Enskilda yrkesutövare kan inte som tidigare ”dömas”.

det är sannolikt en troligare förklaring till den goda nyheten om att anmälningarna ökar.

Hanne Kjöller                          

(0)
Publicerat kl 09:00
Debatt | Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, LSR | Lärare | Löner | Media | Vardforbundet

Fredag eftermiddag

Som några av er kanske redan sett så har vi tagit en paus i förhandlingarna med Kommunal. Vi behöver mer tid och återupptar därför förhandlingarna nästa vecka.

Det finns ett par artiklar om detta på Kommunalarbetarens sida. Bland annat denna artikel där Lars Dahlberg som är förste vice ordförande i delegationen kommenterar märkesdiskussionen som jag tidigare lyft här på bloggen.  http://www.ka.se/index.cfm?c=105868 
 
På andra områden fortsätter vi förhandlingarna även under helgen.
 
För övrigt så verkar det som om regeringen nu kommer att föreslå förändringar till reformen gällande lärarlegitimation som bl.a. gör det möjligt för erfarna lärare att få behörighet i ämnen de redan undervisat i länge på ett lättare sätt. Det är bra för att reformen ska kunna genomföras på ett smidigt vis samtidigt som skolhuvudmännen kan tillvarata kompetensen lokalt.
 
Tills vidare, trevlig helg
 

(0)
Publicerat kl 17:45
Avtal 13 | Förhandlingsdelegationen | Kommunal | Lärare | Personal och kompetensförsörjning