Ingela Gardner-Sundström

Jag heter Ingela Gardner Sundström och är ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation. På denna blogg skriver jag om avtalsrelaterade frågor och kommenterar den allmänna debatten.

Jag har varit aktiv kommunpolitiker i 32 år och är för närvarande ordförande för kommunfullmäktige i Österåker. Tidigare har jag varit kommunalråd, riksdagsledamot, arbetat på Utbildningsdepartementet och ett av mina första jobb var som ombudsman på TCO.

StartÄmnenAvtalsbloggen

Till hösten blir det bättre

Det slog mig på väg tillbaka från Almedalen att jag inte bloggat på ett tag, faktiskt rätt länge.

Detta beror förstås på att jag i huvudsak bloggar under avtalsrörelserna och för tillfället pågår ingen avtalsförhandling, men allt jämt fortsatta förhandlingar om ett nytt pensionsavtal. Vi har redan skrivit under med Kommunal, läs mer om det här.

Men i höst så tänker jag återkomma med viss regelbundenhet även om vi inte förhandlar i klassik mening då heller. För nu har vi några år på oss att arbeta med våra avtal mer långsiktigt, precis som vi vill. Våra decentraliserade avtal kräver mycket jobb. I en debattartikel utvecklade jag nyligen detta ihop med Lasse Dahlberg och Hans Hedlund.

Här kan ni läsa hela den artikeln.

Vi vill mycket med dessa avtal och delar inte den oro som vissa ger uttryck för att vi tar stora steg mot decentraliserad löner. Vi tycker det är helt rätt, ju mer makt över lönen som ligger på arbetsplatsen ju bättre.

Jag hoppas kunna kommentera viktiga delar av det kommande arbetet med våra avtal och även ta chans att kommentera annat när andan faller på.

Och det gör den faktiskt just nu. Jag lämnade precis Visby efter ännu en rätt intensiv politikervecka. Jag hade flera bra diskussioner och deltog i flera bra seminarier.  Dock är jag förvånad över mitt eget partis beslut att inte inkludera SKL i två seminarier. Dels ett om hur vi kan locka unga till välfärdssektorn och dels det ekonomiska seminariet där vårt introduktionsavtal med Kommunal diskuterades. Kommunal deltog, synd att inte även vi kunde få göra det. Och när det gäller de unga så jobbar SKL hårt med detta inom ramen för satsningen Sveriges Viktigaste Jobb . Jag vet att vi kunnat komma med flera värdefulla inlägg, synd att vi inte fick möjlighet att göra det.

Sen tycker jag samtidigt att det är bra att regeringen nu går från ord till handling med det stöd för introduktionsavtalen som presenterades i Visby, vi har också stora förhoppningar på vårt avtal med Kommunal. Men vi vill inte stanna där utan gå vidare till fler grupper inom sektorn, det jobbet är kvar att göra.

Detta och annat återkommer vi till. Men tills dess, trevlig sommar till er alla.

(0)
Publicerat kl 10:10
Avtalsrörelsen | Bloggande | Debatt | Kommunal | Pensioner | Sveriges Viktigaste Jobb | Välfärdsyrken

Bra avtal och ingen strejk

Idag skiner solen i Stockholm och det blev en bra bakgrund till att vi idag kunde säga ja till medlarbudet i förhandlingarna med Kommunal. Eftersom Kommunal gjorde det samma så kunde vi tillsammans på en presskonferens idag (se den i efterhand här (sändningen börjar ca 17 min in)) presentera det treåriga avtal som vi nu kommit överens om och som bäst utav allt stoppar den strejk som var varslad till inatt.

Det som kändes riktigt bra var att vi båda parter kunde känna oss nöjda med resultatet. Det är förstås alltid det bästa. Tack bör också gå till medlarna som gjort en mycket bra arbete och som hjälpt oss komma fram.

Vi har som jag skrev presenterat avtalet (läs förresten mer om det här) vid en presskonferens idag. Det var slående hur förvånande flera journalister var över att vi båda, alltså jag själv och Kommunals ordförande Annelie Nordström, kunde vara så nöjda. Det kändes bra att kunna säga att så var det faktiskt.

Det var en välbesökt presskonferens så håll ögonen på SvT, TV4, Aftonbladet, DN med flera som var där. Vissa medier sände live och Ekots inslag kan ni höra här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5518705

Från vår horisont så var det förutom att vi nu undvek strejken, viktigt att avtalet höll sig inom den norm, "eller märket", för kostnadsökningar som var etablerad i denna avtalsrörelse, nämligen 6,8 procent. Det kommer stå mycket om krontal i tidningarna, det vet vi, men det faktum att vi nu kunnat räkna hem kostnader på olika delar i avtalet gör att det var möjligt att nå ett avtal även om löneökningsnivån ligger över 6,8 procent.   

Nu har vi ännu ett avtal som sträcker sig över en längre tid vilket förbättrar planeringsförutsättningarna för våra medlemmar. Det ska vi också vara glada över idag.

Här kommer en bild på när vi skrev under avtalet idag.

Avtalsskrivning

(0)
Publicerat kl 18:00
Avtal 13 | Avtalsrörelsen | Förhandlingar | Kommunal | Löner | Medlare

Konstruktiva förhandlingar behövs

I detta fall tillåter jag mig låna en del av rubriken i ett pressmeddelande från IF Metall som i förrgår tyckte att vi i vår sektor borde kunna komma fram till ett avtal med texten:

"Likväl som avtal har träffats inom andra områden borde det vara möjligt att med konstruktiva förhandlingar gå att hitta en lösning även för Kommunals medlemmar, längre ifrån varandra står inte parterna."

Med rubriken "Konstruktiva förhandlingar behövs inom kommunala sektorn" uppmanade de oss och Kommunal att jobba hårt för att få till ett avtal inom den viktiga välfärdssektorn. Vi håller med och tänker jobba för det. En konflikt är inget vi eftersträvar, vi tycker tvärtom att det är olyckligt att det nu ligger varsel runt om i landet.

Igår på vårt ordinarie månadsmöte med förhandlingsdelegationen så diskuterade vi läget och vi uppdaterades på hur kansliet jobbar för att stödja medlemmarna. Bland annat finns det nu en konfliktjour som våra medlemmar som varslats kan ringa för att ställa frågor och få hjälp.

En första träff har också genomförts med medlarna så nu är det arbetet igång på riktigt så att säga.

(0)
Publicerat kl 15:49
Avtal 13 | Förhandlingsdelegationen | Kommunal | Medlare | Medling

Analysläge

Jag ville uppdatera er på läget här på SKL för närvarande vad gäller Kommunals varsel. Vi håller naturligtvis på och analyserar det i sin helhet men vi kan redan nu se att det varsel som lagts är betydande och inriktat på att störa viktiga samhällsfunktioner som till exempel leveransen av skolmat och mat till äldreboenden. Det är som alltid när det gäller varsel tredje man som potentiellt drabbas vilket vi förstås tycker är mycket olyckligt.

Det skrivs en del i media också. Vi väljer i dagsläget att inte delta i att trissa upp stämningar men jag gav en intervju häromdagen till Ekot med anledning av varslet och Lasse Dahlberg gav en intervju till Kommunalarbetaren häromdagen. Håll ett öga här på bloggen i framtiden också, jag ska försöka flagga upp intressanta medieinslag där de dyker upp.

Internt har vi förstås kontakter med våra medlemmar för att kartlägga läget och svara på frågor. Vi arbetar även för att förbereda medlingen.

Medlingsinstitutet har nu utsett tre personer till att medla mellan oss och Kommunal, alla erfarna på detta område. De är Christina Rogestam, tidigare bl.a. riksdagsledamot och generaldirektör för Invandrarverket och som under 2012 medlade inom lärarområdet och Malte Eriksson, som fram till 2003 var förbundsordförande i Grafiska Fackförbundet. Idag utsågs också Inger Örtendahl som  tidigare var ordförande för Vårdförbundet, TCO och även har varit GD för Arbetslivsinstitutet.

De leder nu arbetet och vi kommer att arbeta helhjärtat under deras ledning med målet att få till ett avtal snabbast möjligt.

(0)
Publicerat kl 19:00
Avtal 13 | Förhandlingar | Kommunal | Media | Medlare | Medling | Medlingsinstitutet

Fredag eftermiddag

Som några av er kanske redan sett så har vi tagit en paus i förhandlingarna med Kommunal. Vi behöver mer tid och återupptar därför förhandlingarna nästa vecka.

Det finns ett par artiklar om detta på Kommunalarbetarens sida. Bland annat denna artikel där Lars Dahlberg som är förste vice ordförande i delegationen kommenterar märkesdiskussionen som jag tidigare lyft här på bloggen.  http://www.ka.se/index.cfm?c=105868 
 
På andra områden fortsätter vi förhandlingarna även under helgen.
 
För övrigt så verkar det som om regeringen nu kommer att föreslå förändringar till reformen gällande lärarlegitimation som bl.a. gör det möjligt för erfarna lärare att få behörighet i ämnen de redan undervisat i länge på ett lättare sätt. Det är bra för att reformen ska kunna genomföras på ett smidigt vis samtidigt som skolhuvudmännen kan tillvarata kompetensen lokalt.
 
Tills vidare, trevlig helg
 

(0)
Publicerat kl 17:45
Avtal 13 | Förhandlingsdelegationen | Kommunal | Lärare | Personal och kompetensförsörjning